Výstava na stromech

Dne 13. 10. 2017 se v Geoparku Gymnázia Chotěboř konala již podruhé Výstava na stromech, letošní třetí ročník s námětem pěstování banánu Příběh banánu. Výstava se koná během Týdne důstojné práce, který probíhá od soboty do soboty v týdnu, kdy se slaví Světový den důstojné práce. Ten připadá vždy na 7. října. Důstojná práce je taková práce, která probíhá v podmínkách svobody, spravedlnosti, jistoty a lidské důstojnosti a jsou při ní chráněna práva pracovníků. Ti za ni dostávají odpovídající odměnu spolu se sociálním zabezpečením. Zajištění důstojné práce pro všechny se tak stává jedním z nejúčinnějších způsobů jak bojovat s globální chudobou a s ní spojenými problémy, jako je například dětská práce, utlačování ženských práv atd.

Organizaci měli na starosti studenti z Ekoklubu Gymnázia Chotěboř a z Amnesty International Gymnázia Chotěboř. Součástí odpoledne bylo i slavnostní udělení titulu Ukázková přírodní zahrada naší zahradě.

Samotná výstava obsahovala 13 plakátů, které byly seřazeny od sběru a balení banánů přes jejich prodej až po příběhy zaměstnanců z plantáží. Z dokumentační cesty organizace NaZemi vznikla kromě výstavy také webová stránka www.pribehbananu.cz.

Věděli jste například, že krabice s banány váží vždy přesně 18,14 kg? A že banánovník je bylina, a to dokonce největší na světě, která je hned po bavlně druhou nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou?
Po prohlédnutí výstavy bylo pro návštěvníky připraveno občerstvení ze sezónních a lokálních potravin od našich učitelů a studentů. Měli zde také možnost ochutnat fairtradovou kávu, čokoládu či čaj, případně si je mohli, stejně jako mnoho dalších dobrot zakoupit v našem malém obchůdku.

Vernisáž proběhla za krásného počasí, a proto výstava vydržela celý týden, během něhož si ji mohla prohlédnout široká veřejnost.

Břízová Veronika, Beranová Hana, Bruknerová Věra

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby