Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř

V sobotu 10. června se chotěbořské gymnázium zúčastnilo celoevropské akce Víkend otevřených zahrad, která probíhá každoročně druhý víkend v červnu. Na tuto akci jsou zváni úplně všichni a mají tu možnost dozvědět se něco o zajímavých a mnohdy nepřístupných zahradách a parcích ve svém okolí.

Zahrada a geopark pod platanem u Gymnázia Chotěboř měla pro tuto akci také co nabídnout. Pyšní se totiž titulem přírodní zahrada. Znamená to tedy, že například pro její údržbu nepoužíváme žádné pesticidy, umělá hnojiva či rašelinu, vysazujeme naše původní druhy dřevin a snažíme se vytvořit podmínky pro život rostlin a živočichů v souladu s člověkem. Dalším lákadlem je samozřejmě náš geopark.

Poté co se brána naší zahrady otevřela v devět hodin ráno, měli do ní návštěvníci volný přístup. Čekala zde na ně nejen komentovaná prohlídka zahrady od studentů školy, ale také stůl plný dobrot, u kterých byli pro zájemce předem připravené recepty na přípravu lokálních a sezónních dobrot z rebarbory nebo kopřiv. Svůj stánek tu měl také Fair trade podporující obyvatele rozvojových zemích, u kterého bylo možno ochutnat a třeba si i zakoupit další skvělé pochoutky. Pro malé děti tu pak byly nachystány stanoviště se soutěžemi či malování na obličej.

Celý den se opravdu vydařil, i přes noční přeháňky bylo celý den krásně slunečno a návštěvníci si nejen pochutnali na dobrém jídle, ale také se dozvěděli něco o naší zahradě, mohli si odnést informační brožurky a všichni odcházeli spokojeni. Celkově naši zahradu navštívilo téměř šedesát dospělých a také mnoho malých dětí.


Tereza Stehnová, kvinta

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP