Národní kolo YPEF 2017

Finále soutěže Mladí lidé v evropských lesích – Young People in European Forests se stejně jako loni konalo v Kostelci nad Černými lesy. Právě sem se naše družstvo ve složení Anička Boháčová, Terka Ondráčková a Honza Venc ve středu 14. 6. 2017 vydalo.

Po předlouhé cestě, kdy jsme asi hodinu strávili na zastávce v polích, jsme dorazili na zámek v Kostelci akorát na registraci a následný oběd. Po něm se za zvuku lesních rohů odehrálo zahájení a ihned na to nám rozdali test. Všechny otázky byly v angličtině, ale přestože jsme měli s sebou slovník, tak jsme ho téměř nepotřebovali. V testu se objevily otázky ohledně lesnictví obecně, ale navíc jsme také museli porovnávat lesy v různých zemích EU a jejich problémy.

Až na pár zaváhání jsme suverénně pokročili k další části soutěže, tedy prezentaci. Tu jsme si připravili už doma a nyní bylo na nás, abychom opět v angličtině dokázali zaujmout publikum a povědět jim něco o lesích na Vysočině a s jakými potížemi se potýkají. Mezi studenty lesnických škol naše gymnázium se svojí angličtinou skutečně vyčnívalo a naše vystoupení bylo zakončeno smíchem a hlasitým potleskem. To bylo pro první den vše.

Ráno druhého soutěžního dne nás odvezli do arboreta, které spravuje Česká zemědělská univerzita a kde na nás čekala soutěžní stezka s jednotlivými stanovišti, která měla ověřit naše praktické znalosti o lese. Zde jsme poznávali myslivecké trofeje, škůdce, měřící přístroje, dřeva, počítali letokruhy nebo popisovali těžební stroje. Ačkoli jsme se připravovali důkladně a na některých stanovištích jsme údajně excelovali lépe než mnozí studenti vysokých škol, tak nás přeci jen některé poznávačky zaskočily. Do příštího roku se rozhodně musíme naučit i latinské názvy, protože zde je vyžadovali téměř u všech stromů a živočichů.

Až při vyhlašování jsme se dozvěděli, že právě náš tým dostal z prezentace nejvyšší počet bodů. Společně s vysokým skóre z testu a součtu z poznávaček, ale opět štěstí stálo na opačné straně a skončili jsme se stříbrnou medailí. Opět o nepatrný rozdíl a letos dokonce o pouhých 0,75 bodu jsme skončili za vítězným družstvem. Útěchou nám byly hodnotné ceny a po ukončení a focení i zjištění, že nám všichni organizátoři od začátku fandili a doufali, že právě my, nelesnická škola, postoupíme do mezinárodního kola. Snad bude štěstí napřesrok konečně stát při nás.


Tereza Ondráčková, oktáva Gymnázia Chotěboř

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby