Národní kolo Ekologické olympiády v KRNAPu

Potom, co jsme v krajském kole s přehledem porazili všechny soupeře, jsme se ve čtvrtek 1.6. vydali s obdobným očekáváním směrem Vrchlabí do Krkonošského národního parku, kde se odehrávalo letošní národní kolo Ekologické olympiády.

Nedlouho po příjezdu a ubytování jsme zamířili do centrály KRNAP, konkrétně do nové budovy Krkonošského centra environmentálního vzdělávání, kterému se přezdívá Krtek (z části, protože tak i vypadá). Zde nás hned po přivítání čekal test a náročná poznávačka. Navzdory důkladné přípravě některé krkonošské endemity zaskočily nejenom náš tým, ale na druhou stranu téměř všechny vzorky, které jsme znali, jsme i správně pojmenovali. Večer jsme si vyslechli zajímavou přednášku o biobariérách a biokoridorech, což bylo mimochodem téma celého letošního ročníku. Ta nám měla pomoci, když jsme druhý den byli vysláni do terénu, abychom zmonitorovali část řeky Jizery.
Měli jsme za úkol zjistit, zda by tudy mohla migrovat vydra říční a vranka obecná a v případě překážky navrhnout nejvhodnější řešení (třeba rybochod). Prodírali jsme se lesem, třikrát přebrodili řeku bosou nohou a spatřili mloka. Po náročné cestě a spoustě fotek jsme do noci vymýšleli prezentaci, která měla být výsledkem naší práce.

Právě tuto prezentaci jsme třetí den dopoledne obhajovali před náročnou porotou odborníků. Ačkoli je oslnila samotná podoba naší prezentace, tak bylo skutečně těžké obodovat jednotlivé práce, protože všechny týmy šly stejnou cestou a navrhly podobná řešení. Proto výsledné pořadí tedy bylo spíše dílem náhody a štěstí, kterého někteří měli více, jiní méně. Často si týmy pomohly i uměleckou vložkou např. zpěvem znělky z Vydrýska.

Přestože jsme se tentokrát neumístili na stupni vítězů, tak nás to příliš nemrzí, protože strávit čtyři dny v Krkonoších byl zážitek sám o sobě a ceny jsme si odvezli stejně. Každopádně příští rok, se na nás mohou těšit zase.


Za soutěžní tým Gymnázia Chotěboř
Tereza Ondráčková

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby